Innovation

Maksa jouluostoksesi turvallisesti ja välty huijauksilta

By Juha Sillanpää, Visan Suomen ja Baltian Maajohtaja

hand-with-card-800x450.

Joulun lähestyessä huijausyritysten riski kasvaa, silti neljä viidestä kuluttajasta ei tunnista huijausviestejä. Vältä digitaalisia petoksia ja maksa turvallisesti noudattamalla neljää yksinkertaista vinkkiä.

Jouluaattoon johtavat viikot tarjoavat loputtomasti houkuttelevia tarjouksia, jotka täyttävät internetin, sosiaalisen median ja sähköpostit. Tämä houkuttelee kyberrikollisia, jotka käyttävät hyväkseen ihmisten halua hyödyntää näitä tarjouksia. On siis kriittisen tärkeää tarkistaa kahdesti tarjousten ja tiedustelujen aitous. Huijarit luottavat siihen, että alennusten houkuttelemana kuluttajat unohtavat petosriskit ja paljastavat tietojaan.

Visan uusimmassa raportissa[1] tunnistetaan laaja valikoima petostekniikoita, joiden odotetaan lisääntyvän merkittävästi tammikuuhun 2024 saakka verkkokaupan kasvun myötä. Vastaavana ajanjaksona vuosi sitten petokset lisääntyivät 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Visan ja Wakefield Researchin viime vuonna tekemässä tutkimuksessa[2] havaittiin, että neljä viidestä kuluttajasta (81 prosenttia) tarkistaa virheellisiä yksityiskohtia pyrkiessään selvittämään viestien aitouden.

Visa suojaa sinua petoksilta

Visa-kortin käyttö on yksi tapa suojautua petoksilta. Visa on investoinut viimeisen viiden vuoden aikana 10 miljardia dollaria[3] petosten estämiseen ja kyberturvallisuuden parantamiseen. Yhtiön yli 1000 asiantuntijan päätehtävänä on suojella kuluttajia.

Kun maailma puhuu juuri nyt tekoälystä (AI), on Visa ollut tekoälyn eturintamassa hyödyntäen ensimmäisenä verkostona AI-teknologiaa riskien ja petosten hallinnassa sekä maksamisessa jo vuodesta 1993.[4] Visa käyttää AI:ta tuhansien kontekstisidonnaisten datapisteiden keräämiseen luodakseen kohdennettuja oivalluksia tai havaitakseen uusia kuvioita.

Visa analysoi yli 230 miljardia tapahtumaa petosmerkkien varalta auttaen joka vuosi estämään yli 25 miljardin dollarin arvosta petoksia maailmanlaajuisesti. Petoksia tapahtuu vain 0,1 prosentissa kaikista Visan tapahtumista[5], mikä on yksi alhaisimmista luvuista kaikissa maksutavoissa.

Voit myös olla aina varma, että Visa auttaa, mikäli onnettomuus tapahtuisi. Kuluttajana sinua suojaa Visan "nollavastuu-politiikka"[6], joka takaa, ettet joudu vastuuseen, mikäli kortillasi tai korttitiedoillasi tehdään luvattomia ostoja. Saat myös apua milloin ja missä sitä tarvitset:

"Yhteistyökumppaniemme ansiosta, jotka ulottuvat yli 200 maahan, Visa kykenee toteuttamaan 'seuraa-aurinkoa'-strategiaa. Tämä tarkoittaa, että voimme tarjota apua missä tahansa ja milloin tahansa, riippumatta siitä, missä maailmankolkassa olet," toteaa Juha Sillanpää, Visan Suomen ja Baltian maajohtaja.

Visa kokosi raporttiin Top 10 -listan hyvistä turvallisuuskäytännöistä kuluttajien avuksi:

Neljä vinkkiä turvallisempiin Black Friday -ostoksiin

1.     Kauppiaiden Maineen ja Aitouden Tarkistaminen: Pysy tunnettujen kauppiaiden parissa. Tuntemattomien kauppiaiden kohdalla tutki niiden mainetta.

2.     Henkilökohtaisten Tietojen Suojelu: Varmista verkkosivuston turvallisuus. Maksuyhteyden tulisi olla suojattu (https://).

3.     Julkisen Wi-Fi:n Välttäminen: Älä käytä julkista Wi-Fiä verkkokaupoissa, sillä ne ovat usein suojaamattomia. Käytä aina turvallista, yksityistä internet-yhteyttä ostoksia tehdessäsi.

4.     Liian Hyviltä Kuulostavien Tarjousten Kyseenalaistaminen: Ole skeptinen uskomattomilta vaikuttavien tarjousten suhteen.

Voit lukea kaikki 10 neuvoa täältä  

 

[1] Holiday Edition Threats Report,

[2] Fraudulese: The Language of Fraud”

[3] Think You Know How to Spot a Scam? New Visa Report Finds That Even Savvy Consumers Get Tripped Up by the Language of Fraud | undefined

[4] 30 years of AI and counting

[5] Visa Security | Securing the World's Payments | Visa

[6] Visa - Zero Liability

Tag: Digital commerce Tag: Payment technology Tag: Payment trends