Global Matters

Kolmelle naisyrittäjälle Visan apuraha – kukin saa 10 000 euroa

By Juha Sillanpää, Visan Suomen ja Baltian maajohtaja

/content/dam/VCOM/blogs/240109_Visa_ShesNext_Phase2_All_Finland_800x450.jpg

Maailman johtava digitaalisten maksujen tarjoaja Visa pyrkii luomaan parempia toimintaedellytyksiä naisyrittäjille. Yhtiö on nyt toista vuotta peräkkäin palkinnut naisomisteisia yrityksiä Visa She’s Next -apurahaohjelmalla. Tänä vuonna ohjelma on valinnut kolme suomalaista yritystä, jotka kukin saavat 10 000 euroa.

Maailmanlaajuisena maksuverkostona ja vahvasti paikallisena toimijana Visalla on tärkeä rooli kaupankäynnin tukemisessa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Visan tavoitteena on osallistavien ja kestävien talouksien luominen vahvistamalla yksilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Syksyn aikana naisyrittäjät saivat mahdollisuuden hakea Visa She's Next -apurahaa jo toisena vuotena peräkkäin. Ohjelman tavoitteena on tukea naisyrittäjiä liiketoimintansa kehittämisessä, yrityksensä näkyvyyden kasvattamisessa ja ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa. Nyt kolme suomalaista naisomisteista yritystä on palkittu 10 000 eurolla ja Feminvestin tarjoamalla liiketoimintavalmennuksella.

Apurahaa hakeakseen yrityksen tuli olla rekisteröity Suomessa ja toiminut vähintään vuoden ajan joko fyysisessä tai digitaalisessa ympäristössä. Naisten omistusosuuden tuli olla vähintään 51 prosenttia. Hakuajan päättyessä syyskuun 28. päivä hakemuksia oli saapunut runsaasti ympäri maata.

”Uskomme Visalla osallistavan talouden voimaan. Pienyritykset ovat viime aikoina kohdanneet useita haasteita, kuten talousvaikeuksia, kuluttajakäyttäytymisen muutoksia ja inflaatiota. Olen todella iloinen Visa She’s Next-apurahaohjelmamme menestyksestä sen toisena toimintavuotena. Tämä ohjelma on keskeinen osa tukeamme naisyrittäjille, tarjoten heille rahoitusta ja liiketoimintavalmennusta. Globaalin digimaksujen verkoston ja vahvan paikallisen läsnäolon kautta pystymme tarjoamaan osaamista ja välineitä, jotka auttavat yhä useampia yrittäjiä ja pienyritysten omistajia," kertoo Visan Suomen ja Baltian maajohtaja Juha Sillanpää.

Paikallinen raati on nyt tehnyt päätöksensä. Visan She’s Next -apurahan saajat Suomessa vuonna 2023 ovat:

Niimaar

Niimaar on kiertotalousyritys, jonka kehittämisessä olivat mukana Enni Karikosken lisäksi sisko, äiti ja joukko muotoilijoita. Yrityksen tavoitteena on muuttaa kertakäyttökulttuuria harkitun suunnittelun avulla, auttaa jätehuoltosuunnitelmien toteuttamisessa ja panna täytäntöön EU:n suosituksia. Niimaarin tuotteisiin kuuluvat kierrätysjärjestelmät koti-ja julkitiloihin sekä palveluja tuotannon, pakkausten ja kierrätyksen kustannusten tehostamiseen, vastuullisuusraportointi sekä materiaalien pitäminen kierrossa.   

Mö Foods
Mö Foodsin perustajat, Annamari Jukkola ja Marjaana Vuorio kasvoivat suomalaisella meijeritilalla ja oppivat siellä paljon elintarvikkeiden tuotannosta. Vaikka Suomessa huolehditaan luonnosta ja eläimistä hyvin, he huomasivat tarpeen kestävälle kehitykselle ja päättivät kehittää entistä kestävämpiä tuotteita kaurasta.  Taustat kemian tekniikasta, visuaalisesta viestinnästä ja perheyrittäjyydestä auttoivat uuden idean toteuttamisessa. Näin keväällä 2017 syntyi Mö, Suomen ensimmäinen kaurameijeri perustajien omalla perhetilalla.  

Keloa
Muutettuaan Pohjois-Suomeen optikko Laura Knuuti  löysi metsäretkellä poronsarven. Tämä herätti hänessä unelman luoda sarvista silmälasikehyksiä. Alkuvaiheen epäilyksistä huolimatta hän onnistui useiden yritysten jälkeen valmistamaan linssitettäviä kehyksiä, yhdistäen niihin perinteistä suomalaista tuohta. Hiottuaan taitojaan Ranskassa käsityöläismestareiden opissa Laura myy nyt Keloa Eyewear -tuotteitaan pienestä työpajasta Sodankylässä. Hänen suunnitelmissaan on jakelukanava valikoitujen jälleenmyyjien ja verkkokaupan kautta.

Lisätietoa She's Next -ohjelmasta ja Visan tuesta pienyrittäjille osoitteessa: visa.fi/shesnext.

She’s Next

Visa She's Next-aloite on maailmanlaajuinen aloite, jonka tavoitteena on edistää ja parantaa naisyrittäjien ja pienyritysten toimintaolosuhteita. Elokuussa 2022 apurahaohjelma käynnistettiin ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Aloite on aiemmin toteutettu useilla muilla Visan markkinoilla kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Irlannissa ja Puolassa. Vuodesta 2020 lähtien Visa on tukenut naisten omistamia yrityksiä She's Next -aloitteella yhteensä 3,8 miljoonalla dollarilla.

Tag: Women’s Empowerment